MENU CLOSE

Ecological tribune, IMOLA

Tribune for the «Enzo e Dino Ferrari» Racecourse in Imola (Bo).
1991 – 1992

 

Ecological tribune

 

 

The beautiful park and Formula 1 motor racing circuit has unfortunately been scarred over the years by various interventions. The famous Tosa corner, a viewing point popular with Ferrari fans, was in a particularly poor condition, and it was urgent to consolidate the terrain and provide seating for 9,000 spectators.

 

From the very first inspection along the track, where cars roar round at 300 km/h and there is the dirt of oil and tyres, it seemed imperative to avoid reinforced concrete.

 

It was decided instead to opt for a solution that would enable the stands to become part of the landscape, as if it were a vineyard.

 

We discovered that the ideal material for the stands, where greenery grows between floor and wall, was wood.

 

The existing slope was used with minor adaptations to create a sophisticated viewing corner: nature and technology at the service of a unique spectacle.
 


CREDITS

Client SAGIS S.p.A.
Surfaces lot 16,000 sq.m; seats 9,000
Frigerio Design Group Final / executive project
Team E. Frigerio with S. Degli Innocenti, F. Salvagno, L. Merani
Structures
ing. R. Iascone
Geology ing. E. Volta Beccarelli Grimaldi